4 Arbeidsongeschikt

Het meest onderschatte risico dat er is op financieel gebied. Je weet vast wel wat arbeidsongeschiktheid is, maar niet wat het betekent.
Dat komt omdat arbeidsongeschiktheid veel gedaantes heeft. Al die variaties maakt het moeilijk om een goed beeld te vormen van de risico's.

Om je een beetje richting te geven: De kans dat je tijdens de looptijd van je hypotheek arbeidsongeschikt raakt is veel groter dan de kans dat je komt te overlijden tijdens de looptijd van je hypotheek.
Toch vindt je een overlijdensrisicoverzekering waarschijnlijk heel normaal als je een hypotheekschuld aangaat, terwijl het arbeidsongeschiktheidsrisico wordt genegeerd.

Daar is onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt het volgende:

Dood gaan is duidelijk, je leeft of je bent dood. Maar arbeidsongeschiktheid is veel vager, het is veel moeilijker om je daar iets bij voor te stellen. Omdat je (hoewel arbeidsongeschikt) nog wel leeft, denk je dat je nog 'een soort van' inkomen zult hebben. Misschien kun je aangepast werk doen, krijg je voldoende uitkering, kan je partner meer gaan werken. Je gaat het risico positief invullen. En daar schuilt nu precies het gevaar, je gaat uit van een oplossing voor een probleem waarvan je niet weet hoe groot dat probleem (financieel) zou kunnen zijn. Daardoor onderschat je het risico.

Heb jij je wel eens afgevraagd wat het voor jou zou betekenen als je inkomen met 30% zou verminderen?
Kan je dan nog wel in je eigen woning blijven wonen, kunnen je kinderen nog wel naar de voetbal- of hockeyclub, is er nog een budget voor vakantie, hoe moet dat later met de studie van je kinderen, wat gebeurd er als de zorgkosten blijven stijgen?

Je zult ervan versteld staan hoe vaak het bord TE KOOP in de tuin komt te staan als arbeidsongeschiktheid je treft.

Wil je weten hoe groot jouw risico is en wat je kunt doen om je tegen dat risico te beschermen? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

Afspraak maken

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen snel contact met je op.